tips schaatsen natuurijs

We kunnen weer schaatsen op natuurijs

Voor het eerst in jaren hebben we weer eens een strenge winter in Nederland. Kriebelt het bij jou ook al om de ijzers onder te binden? Aankomend weekend ziet er naar uit dat het voorlopig de laatste keer wordt. Dus geniet nog even met volle teugen van al het moois dat het Nederlandse winterlandschap te bieden heeft en neem deze tips voor schaatsen op natuurijs ter harte. En oja, wees wel voorzichtig waar je gaat schaatsen, want het ijs is niet overal erg betrouwbaar. Weten hoe dik het ijs op jouw plas is? There’s an app for that!

Tip 1: warme voeten bij het schaatsen

Houd je voeten warm met tape en isolerende plakkers. In de categorie wijsheidje uit grootmoeders tijd, maar het werkt echt! Zo voel jij je voeten ook nog aan het einde van die lange toertocht.

Tip 2: kijk voor je!

Zo voorkom je dat je een nare smakker maakt. Let er daarbij op dat je gewicht op je hielen drukt en niet op je tenen. Helemaal bij schaatsen op natuurijs wil je goed achterop zitten, want als je onverhoopt in een scheur belandt, wil je niet meteen voorover gelanceerd worden.

 

Tip 3: duw opzij en ga vooruit

De essentie van het schaatsen: door zijwaarts af te zetten, zet jij de energie om in voorwaartse snelheid. Wil je je snelheid opvoeren? Ga dan dieper in je heup en kniehoeken zitten, zodat je afzet langer wordt.

Bonustip:

Vergeet je koffie of warme choco niet 😋

Meer lezen

Dit is een top oefening voor sterke heupen bij het schaatsen
Over Eelco Bakermans