beenspieren trainen

Je kunt je beenspieren trainen met gewichten

Maar je kunt je beenspieren ook anders trainen! In deze video zie je top skiër Kaj van den Heuvel samen trainen met fabrieksarbeider Freek. Kaj komt al vanaf zijn 15e bij Fysiofabriek wanneer hij klachten heeft en aan zijn zwakke punten wil werken.

Nu is hij even vanuit Oostenrijk over voor een check up. Kaj’s favoriete onderdeel is de slalom. In Oostenrijk traint hij met een internationale selectie onder leiding van een Oostenrijkse trainer. Daarnaast studeert Kaj filosofie aan de Universiteit Utrecht.

In deze video doe je leuke nieuwe ideeën op om jouzelf wintersport klaar te maken EN je maakt kennis met een sympathieke top skier 🙂

Train niet alleen op kracht

Natuurlijk, zonder een paar sterke poten kom je nergens in het skien. Kaj weet dit, en daarom squat hij flink wat kilo’s weg. Maar om zijn beenspieren – en zijn romp- volledig te trainen, is het belangrijk om ook de stabiliteit aan te pakken.

Bij Fysiofabriek zijn we dol op de Aquabag van Ultimate Instability. Trainen met deze met water gevulde zak vergroot elk stukje instabiliteit gigantisch uit.

Hierdoor spreek je tijdens je training belangrijke spieren aan die je met krachttraining alleen minder aanpakt. Ook leer je niet alleen maar hard te bracen, maar juist ook mee te werken met de richting van het water.

In Kaj’s situatie is dit een heel belangrijk trainingsconcept, omdat de berg dicteert in welke richting je moet bewegen. Daarbij leert hij hierdoor beter anticiperen op het onverwachte.

Kijk hieronder het filmpje voor inspiratie voor je eigen training. Heb je geen aquabag? Je kan je zelf uitdagen door een stok boven je hoofd te houden. Te makkelijk? Bevestig wat gewichten met een elastiek aan de stok en houdt deze contraption boven je hoofd.

 

Varieer je beenspier training

Naast de aquabag zie je Kaj ook gebruik maken van het Indo Board en de Bosu bal. Met name op het Indo Board werkt Kaj eraan om goed door te blijven ademen tijdens de oefening. Doet hij dit niet, dan loopt de bloedvoorziening naar zijn spieren al snel niet meer optimaal. In een wedstrijdsport waarin het om tienden zo niet honderdsten van seconden gaat, is dit een niet te onderschatten detail.

 

Is jouw lichaam al klaar voor de wintersport?

Kriebelt het alweer om dit jaar op wintersport te gaan? Is jouw lichaam goed voorbereid of merk je nu al dat je knieën, enkels of rug wel wat ondersteuning kunnen gebruiken? Maak dan een afspraak bij een fabrieksarbeider op een van onze 3 mooie locaties voor fysiotherapie in Utrecht.

Meer lezen

Nog meer wintersport oefeningen
Fysiotherapie in Utrecht sinds 2015