Dit is de kortste
Hang Power Clean
Tutorial van het hele internet

(maar wel een hele duidelijke)

Hang Power Clean: Rick laat ’t je zien

Een paar sterke benen kweken is een goed idee als je op een lekker niveau wilt kunnen sporten. Maar met alleen kracht kom je er niet. Al die kilo’s die je al squattend en deadliftend eruit grind, doen veel voor je maximale kracht. Maar als jouw doel is om die kracht om te zetten in sneller sprinten en/of hoger springen, dan heb je ook een andere trainingsprikkel nodig.

En daar is de Hang Power Clean uitermate geschikt voor. In tegenstelling tot de clean, waarbij je het gewicht van de grond omhoog tilt en opvangt in een diepe squat, vereist de Hang Power Clean minder techniek. Hierdoor is deze oefening beter aan te leren aan sporters van verschillende achtergronden. Rick laat het je zien in deze ultrakorte – maar erg duidelijke – tutorial. Let’s go!

Fases van de Hang Power Clean

Kenmerkend aan de Hang Power Clean zijn de 3 fases van de oefening:

 1. De start positie vanaf de Hang.
 2. De High Pull fase
 3. De Catch
Hang power clean

Fase 1: de Hang

De starthouding begint bij de Hang positie vanaf de knie met voorover gebogen romp, vandaar de naam hang clean. Aandachtspunten: hou de stang dicht bij je en je borst omhoog.

 

Fase 2: de High Pull

Vanaf net boven je knieën zet je de opwaartse beweging van stang in gang door je heupen, knieën en enkels maximaal te strekken. Aandachtspunten: ellebogen naar het plafond en dus MAXIMALE strekking van je hele lichaam.

 

Fase 3: de Catch

Na deze maximale strekking vang je het gewicht weer op. Dit doe je door onder het gewicht te duiken en razendsnel je ellebogen onder de stang door te draaien. Aandachtspunten: billen naar achteren, maar houdt je torso goed rechtop terwijl je je ellebogen hoog houdt.

Wanneer in mijn training doe ik de Hang Power Clean?

In Principe train je explosieve bewegingen zoals deze oefening aan het begin van je training. In de meeste gevallen is het geen goed idee om na bijvoorbeeld een zware squat sessie onder vermoeidheid nog proberen explosief te zijn (hint, dat lukt niet). En aangezien de Hang Power Clean een relatief technische lift is, wil je deze ook niet onder teveel vermoeidheid uitvoeren.

Train met ons!

Wil jij weten hoe Olympic Weightlifting jou kan helpen? Of ben je er al mee bezig en kan je wel wat expert coaching gebruiken? Vul hieronder je gegevens in we nemen snel contact met je op! En bekijk alvast onze personal training pagina voor meer informatie en onze duidelijke tarieven.

  Je naam*

  email*

  Telefoonnummer*

  Jouw bericht

  Over Rick

  Naast fysiotherapeut is Rick een behoorlijk sterke Olympisch gewichtheffer. Met zijn specifieke know-how op dit gebied helpt hij jou graag jouw PR’s te crushen.

  Rick

  Meer lezen

  De squat warming up (maar werkt ook als Hang Power Clean warming up)

  Romanian deadlift als een pro

  No-Nonsense fysiotherapie in Leiden en in Utrecht