krukken afstellen

Word je binnenkort geopereerd en weet je nog niet hoe je je krukken moet afstellen?

 

Door: Channah Brandsema

 

Help! Hoe moet ik mijn krukken afstellen? Geen nood. In deze blogpost leer ik je alles wat je nodig hebt om jouw revalidatie na je operatie succesvol door te komen. Een operatie is al vervelend genoeg. Dus het is fijn als je van te voren goed bent voorbereid op wat er gaat komen. Zelf heb ik meerdere operaties ondergaan, waarvan heel recent een meniscushechting aan mijn knie. Hopelijk kunnen mijn tips jou ook helpen. Lees vooral verder.

 

Voorbereiding is het halve werk

Voordat je geopereerd word is het handig om een inventarisatie te maken van je woonplek. Waar zitten de moeilijk bereikbare plekken? Waar is er risico om te struikelen? Heb je een gelijkvloerse woning die vanaf de straat of met behulp van een lift te bereiken is. Lucky you, dat scheelt al een hele hoop struggles de komende tijd. Volg deze stappen om goed voorbereid te zijn om je stulpje klaar te maken voor na je operatie.

Stap 1

Haal alle losse kleedjes in huis weg. Met krukken levert dit aardig wat valgevaar op.

Stap 2

Zorg dat je vriezer vol ligt met maaltijden die je alleen maar hoeft op te warmen of waar je slechts een kleine handeling voor hoeft te verrichten om het een maaltijd te laten zijn.

Stap 3

Moet je lang in het gips of verband? Scoor in dat geval een gips-zak, met een gips-zak kun je douchen zonder dat je gips nat wordt.

Stap 4

Entertainment. Je hebt een hoop tijd te doden. Straks is HET moment om te Bingen! Loopt je Netflix abonnement nog?

Stap 5

Het klinkt misschien wat gek, maar heb je gedacht aan een rolstoel of rollator? Als je woning klein is, kies je voor de rollator. “You wot m8? Ik ben toch geen 80”, hoor ik je denken. In huis is het oprecht fijn iets te hebben waar je bijvoorbeeld je eten op kan vervoeren vanuit de keuken. Haal m bij de Thuiszorgwinkel en zet je trots opzij. Doe nou maar gewoon. Check wel even bij je zorgverzekering of ie vergoed word.

Stap 6

Ok het wordt nog gekker. Wat dacht je van een scootmobiel? Wil je de komende weken echt meer vrijheid hebben zorg dan voor een scootmobiel. Ik garandeer veel plezier en frustratie tegelijkertijd. De wereld gaat letterlijk in een bejaardentempo aan je voorbij, maar goed met een revalidatie hoef je geen haast te hebben dat duurt vaak toch wel een tijdje.

krukken lopen

Ondergetekende op een scootmobiel. Deal with it 😁

Na je operatie

Het meest ideale scenario na je operatie is dat je in ieder geval de eerste dagen verzorgd word. Je geopereerde gewricht kan net na de operatie nog flink pijn doen. Niets zo prettig als je de eerste dagen nog niet moeilijk hoeft te doen met krukken en dingen verplaatsen. Geloof me, die uitdaging kan echt wel een dagje op zich wachten, hier kan je nog lang genoeg van “genieten”.

Persoonlijke verzorging na je operatie

Ga je douchen? Leg een handdoek op de grond onder de douche. Een handdoek heeft meer grip voor je voeten en voorkomt dat je een uitglijder maakt. Vervang m wel regelmatig in verband met natte hond lucht 😉 Kun je nog niet zo lang staan? zet een krukje of plastic stoel onder de douche. Vergeet je gipszak uit de voorbereiding niet.

Eten en drinken vervoeren uit de keuken

Ben je de eerste dagen doorgekomen en heb je geen verzorging meer? Mijn grootste tip voor na je operatie:

Rol indien dat mogelijk is met je rolstoel naar de keuken. Maak je eten klaar in de keuken, denk hierbij vast de komende twee uur vooruit wat je nodig hebt. Laad alles op schoot, naast je op je stoel of bij je voeten en rol met je etensvoorraad voor de komende uren terug naar de woonkamer. In het geval van de rollator, duw deze voor je uit terwijl jij er met je krukken achteraan hobbelt. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alles in afgesloten bakjes in een tas te vervoeren, maar ik vind het persoonlijk wel fijn om af en toe gewoon van een normaal bord te kunnen eten.

Maar wat als je keuken niet op dezelfde verdieping is als je leefgedeelte? Dan ben je toch aangewezen op het vervoeren van spullen in een rugzak. Is die te zwaar of voel je je niet veilig om daarmee trap te lopen? Zorg dan dat je in je voorbereidingen een katrolsysteem aanlegt waardoor je zelf veilig naar boven kunt lopen en daarna je tas naar boven kan takelen.

Heb je boodschappen nodig?

In deze moderne tijd is het fijn dat je veel boodschappen online kunt bestellen en laten bezorgen tot in je keuken. Hiervoor zijn meerdere opties hiervoor, waaronder die van Albert Heijn, Jumbo en Picnic. Een meer gezellige optie: nodig mensen uit om bij jou te eten/koken. Kunnen ze meteen je boodschappen meenemen :). Met je scootmobiel zelf gaan winkelen is helemaal een belevenis die ik je van harte kan aanraden.

Verwacht je een pakketje? Plak even een briefje op de deur dat het mogelijk iets langer kan duren voor je bij de voordeur bent. Woon je op de eerste etage, misschien is het dan handig om een sleutel aan een lang touwtje te doen zodat degene beneden de deur open kan doen om het pakje te bezorgen. Voor bezoek werkt dit trouwens ook.

Een thuisworkout voor na je operatie

Na je operatie heeft je lichaam rust nodig. Maar ook niet teveel, en zeker alles aan je lichaam wat niet geopereerd is heeft er baat bij om zo snel mogelijk weer in beweging te komen. Hierbij een leuke workout die je kan doen na je operatie. Overleg wel eerst even met je fysio wat je wel en niet mag doen. 3, 2, 1, GO!

15 min AMRAP  (As Many Rounds As Possible)

10 sit ups (geopereerde been gestrekt neer leggen)
10 seated theraband rows
10 seated theraband shoulder presses
10 press up to L-sit (voor de eerste periode, leg het geopereerde been op de andere en laat je voeten gewoon op de grond)

Hiervoor heb je alleen je eigen lichaam en een elastiek (theraband) nodig. Koop er een paar in verschillende sterktes en probeer met de workout zwaarder te gaan.

En mijn krukken afstellen dan?

Het afstellen van je krukken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Ga staan met je krukken in je hand langs je lichaam. Wanneer je steunt op de krukken moet je niet het gevoel hebben dat je sterk voorover gebogen staat. Is dit wel het geval, verleng de krukken dan. De manchet van de kruk (dat halfronde ding om je onderarm) moet zo’n 5 centimeter onder je elleboog zitten.

Heel veel succes met je revalidatie!

Meer lezen

Trainen na je operatie bij Fysiofabriek
Merels revalidatie na haar voorste kruisbandreconstructie in vlogs.
Oefeningen voor na je operatie
Blood Flow Restriction Training na je operatie.