voorste kruisband operatie

Een voorste kruisband operatie voor Merel.

Merelvlog #1. Lees hier hoe ze er weer bovenop komt

Een half jaar geleden scheurde Merel haar voorste kruisband af. Afgelopen week was het eindelijk zo ver: Merel onderging een voorste kruisband operatie aan haar rechter knie. Tjeerd was bij haar operatie aanwezig. In dit vlog houden we haar vorderingen bij.

Waarom een voorste kruisband operatie?

De voorste kruisband is een van de vier banden die in het knie zitten. Hij remt overmatige bewegingen en zorgt ervoor dat de knie stabiel blijft. Helaas komt het nogal eens voor dat ie afscheurt. In het geval van Merel bij het afspringen van een springkussen op een sportdag met school (Merel is juf). Zo zie je maar weer, ongeval, klein hoekje enzo..

Merel heeft een paar maanden gerevalideerd bij Fysiofabriek om te kijken of ze zonder voorste kruisband goed kan functioneren. Merel: “ik merk echt dat ik een stuk sterker ben geworden tijdens mijn revalidatie, maar ik merk toch nog dat ik mijn knie niet 100% vertrouw”. Sommige mensen kunnen inderdaad prima door het leven gaan zonder voorste kruisband. Helaas gold dit niet voor Merel. Daarom was een operatie aan haar knie helaas noodzakelijk.

De orthopedisch chirurg: Dr. Goud

Merel werd geopereerd in het Diakonessenhuis in Zeist door Dr. Goud. Zij is een ervaren orthopedisch chirurg en is gespecialiseerd in knieën. “De revalidatie na een voorste kruisband operatie is net zo belangrijk als de operatie zelf”, aldus Dr. Goud.

Meniscus

Naast de kapotte voorste kruisband, zat er nog een scheur in de buitenmeniscus van Merel. Gelukkig kon deze gehecht worden, waardoor de knie straks weer optimaal als schokbreker kan fungeren. Dit heeft wel als nadeel dat Merel haar knie de komende zes weken minder mag belasten en de knie daardoor maar tot maximaal 90 graden mag buigen. Gelukkig zag het kraakbeen er verder piekfijn uit.

Lees verder in deel 2 van #merelvlog waarin we starten met haar revalidatie!