H-Tape Tutorial met klimfysio Maarten

Kunnen jouw vingers wel wat ondersteuning gebruiken tijdens het klimmen of boulderen? De H-tape die we hier laten zien gebruik je om de ringbandjes rond de buigpezen van je vingers deels te ontlasten. Ringbandjes kunnen nogal eens overbelast raken door de enorm hoge druk die erop komt te staan, met name tijdens crimpen. Let op: tapen is geen wondermiddel en zeker geen vervanging van een gedegen rehab, maar kan nuttig zijn bij kleine pijntjes. Loop je al langer rond met een of meerdere pijnlijke vingers? Maak dan een afspraak voor een diagnose en een bijbehorend behandelplan met goede vingeroefeningen.

 

Aanbrengen van de tape

Je begint met een stuk niet elastische tape af te scheuren van ongeveer 8-10cm. Dit stukje tape scheur je vervolgens van 2 kanten in. Hierdoor heb je nu voor zijdes van de H. Het midden van de tape plak je ter hoogte van je tweede vingerkootje. Wikkel nu de uiteinden van de tape om je vinger. Buig nu je vinger en wikkel nu ook de laatste 2 uiteindes vast aan je eerste vingerkootje. Breng als laatste nog een extra strook aan over je eerste vingerkootje.

De H-tape is de enige tape vorm die nuttig is bij overbelasting van ringbandjes van je vinger en biedt tot 16% ondersteuning. Gewoon een rondje tapen of een 8je bieden nauwelijks extra ondersteuning.