Is de Jefferson curl gevaarlijk?
“Je moet je rug altijd kaarsrecht houden en buigen is slecht voor je rug” Dit is een wel heel hardnekkige misvatting.
Net zo min als dat je knieën zullen exploderen als je ze voorbij je tenen beweegt, is je rug gemaakt om te buigen, strekken en te draaien.
Jouw rug is een van de sterkste structuren van je lichaam. In ons dagelijks leven, maar ook tijdens sporten komt het nogal eens voor dat onze rug uit de neutrale holling gaat en bol wordt.
Moeten we bij onze prehab/rehab dan alleen maar onze rug in de neutrale stand houden? Wij zeggen van niet. Je kan je maar beter voorbereiden en je rug in alle richtingen zo belastbaar mogelijk maken.
En daarom houden we zo van de Jefferson curl. Je traint maakt een beweging die je rug veel maakt in het dagelijks leven een stuk belastbaarder.
Jefferson curl: de uitvoering
Ga op een verhoging staan (als je echt een houten klaas bent en nog niet in de buurt komt van je tenen kun je deze stap voor nu overslaan).
Pak een lichte kettlebell of barbell in beide handen. Begin de buisbeweging bij je hoofd en breng je kin naar je borst.
Rol vervolgens werveltje voor werveltje naar beneden totdat je niet meer verder kan. Als je de oefening nog niet zo lang doet, kan de Jefferson curl wat onprettig voelen aan de achterkant van je benen.
Dit is je rugzenuw die protesteert. Eventueel kan je je knieën heel licht buigen om de druk te verminderen. Drie series van zes herhalingen met een pauze van 10 seconden bij de zesde herhaling werkt erg prettig is onze ervaring.
Je hebt niet hele zware gewichten nodig bij de Jefferson curl. Bij onze patiënten gaan we zelden zwaarder dan 20kg. Begin maar eens met 8kg en voel hoe je rug erop reageert.