Drie voordelen van de Romanian Deadlift

Bij Fysiofabriek houden we van de Romanian Deadlift. Zoveel zelfs dat we er de voorkeur aan geven ten faveure van de conventionele deadlift. Waarom?

 

Ten eerste, constante spanning. Bij een gewone deadlift waarbij je het gewicht van de vloer tilt en het ook weer neerzet is er geen constante spanning op je spieren. Mechanische spanning is een van de belangrijkste peilers van spiergroei. Bij de Romanian Deadlift is er constant spanning op je hamstrings, bilspieren en lage rug. 1-0 voor de romanian deadlift dus.

 

Als tweede voordeel; je tilt de stang vanaf heuphoogte uit een rack in plaats van vanaf de grond. Voor onze patiënten met acute lage rugpijn kan dit een voordeel zijn om de beweging te starten met een daling tegen de zwaartekracht in, in plaats van vol omhoog te moeten aanzetten.

 

Als laatste: mobiliteit. Naast kracht ontwikkel je met de romanian deadlift ook meer mobiliteit van je hamstrings, mits je deze volledig op spanning brengt in de excentrische (zakkende) fase. Zie de romanian deadlift dan als een vorm van loaded stretching. Dat je van krachttraining stijf wordt is dan ook een fabeltje.

 

Uitvoering

Pak een stang iets breder dan schouderbreedte beet. Buig vanuit de heupen en hou de rug hierbij neutraal. Zorg dat je de stang dichtbij je lichaam houdt. Het helpt om de druk meer op je hakken dan op je tenen te zetten. Span je billen krachtig aan bij het omhoog bewegen. Deze oefening werkt fijn in een rep range van zo’n 10 herhalingen. Merk je dat je grip een uitdaging krijgt? Overweeg dan het gebruik van straps.