Wat is Osgood Schlatter?

Osgood Schlatter is een vorm van groeipijn wat zich lokaliseert ter hoogte van de aanhechting van je kniepees op het onderbeen, specifiek op de tuberositas tibiae. Dit is een stukje bot dat zich aan de voor- en bovenzijde van je onderbeen bevindt. Osgood Schlatter komt bij zowel jongens als meisjes voor. Aangezien meisjes eerder in de groei komen, krijgen zij hier vaak al op jongere leeftijd last van (tussen de 8 en 13 jaar). Jongens kunnen hier tussen hun 12e en 15e last van krijgen. Bijna 1 op de 5 sportende kinderen krijgt te maken met Osgood Schlatter, en in zo’n 25% van de gevallen krijgen zij klachten aan beide knieën (1).

Hoe ontstaat Osgood Schlatter?

Osgood Schlatter is een tractie apophysitis van de tuberositas tibiae. (2) Dit is een moeilijk woord voor een overbelasting van de groeischijf die zich in het onderbeen bevindt. Deze ontstaat doordat de kniepees aanhecht op deze tuberositas tibae en telkens een klein beetje trekt (tractie geeft) aan de groeischijf (apophyse) wanneer je je knie strekt. En dit doe je steeds tijdens het rennen, traplopen, springen, en schoppen van een bal. Doordat deze kniepees dan steeds aan die groeischijf trekt, raakt deze wat geïrriteerd. Als je groeit zal de lengte van je botten sneller toenemen dan die van je spieren en pezen. Hierdoor zijn deze spieren en pezen tijdelijk meer gespannen en zullen dus harder aan de groeischijf trekken. 

Symptomen

De klacht komt meestal geleidelijk opzetten. De pijn zit aan de voorzijde van het bovenste deel van het onderbeen, rondom de tuberositas tibiae. Dit is een “bot knobbel” die wat uitsteekt en gemakkelijk te voelen is. Deze “bot knobbel” kan ook groter/prominenter worden. Vaak provoceert traplopen, springen en rennen de klacht, maar ook lopen kan in sommige gevallen al pijnklachten geven. In het ergste geval kan een avulsie fractuur plaatsvinden. Hierbij wordt een stukje bot losgetrokken van het onderbeen. 

Zijn er risicofactoren?

Kinderen die in de groei zitten hebben de grootste kans op het krijgen van Osgood Schlatter. Voor jongens is dit tussen de 12 en 15 jaar, voor meisjes tussen de 8 en 13 jaar. Kinderen die sporten hebben een 4x zo grote kans op het krijgen van klachten ten opzichte van kinderen die niet sporten. Er wordt gedacht dat de lengte van de quadriceps spier een risico factor is voor het krijgen van Osgood Schlatter. (3) Tot slot blijkt dat kinderen die rond de piek van hun groei zitten (een half jaar voor tot een half jaar na hun groeipiek) een vergrote kans hebben op het krijgen van groeipijn. Benieuwd of jij als bijna in de piek van je groei zit? Klik hier om dit zelf te berekenen!

Wat kunnen wij eraan doen?

Het kan soms erg lastig zijn om te beslissen welke belasting je op welk moment aan kan. Mag je wel of niet volledig trainen? Welk onderdeel kan je misschien beter even overslaan? Door samen uit te zoeken wat jij elke week doet, en hoe jouw knie daar op reageert, kunnen wij samen een plan maken om jou (hopelijk) toch nog sportende te houden ondanks je klachten. 

Daarnaast kunnen wij onderzoeken of er nog andere herstel belemmerende factoren aanwezig zijn die ervoor kunnen zorgen dat de klacht langer aanwezig kan blijven. Denk hierbij aan de enkelmobiliteit en de manier waarop iemand beweegt. Ook kan het tapen van de knie voor verlichting van symptomen zorgen. 

Mocht je door de pijn helemaal niet kunnen trainen, dan kunnen wij een op maat gemaakt alternatief programma bieden om jouw fitheid toch nog hoog te houden zonder dat de klachten hierbij zullen toenemen. 

Wat kan jij er zelf aan doen?

De klachten zullen uiteindelijk vanzelf over gaan. Bij de één zal dit in 4 weken zijn, bij de ander kan dit wel een jaar duren. Het belangrijkste is om de belasting goed te gaan monitoren, waarbij je eigenlijk de volgende 3 leefregels zou moeten aanhouden:

 

  1. Tijdens de activiteit mag je best een beetje pijn ervaren, maar dit mag niet meer dan een 3 uit 10 zijn (zie VAS-schaal)
  2. Na de activiteit mag je best een beetje pijn ervaren, maar dit mag niet meer dan een 3 uit 10 zijn (zie VAS-schaal)
  3. Als je pijn na de activiteit hebt, moet deze binnen 24 uur weer verdwenen zijn.

 

pastedGraphic.png

Hiernaast zou je je quadriceps en hamstring spier kunnen rekken en foamrollen(4). Zie hiervoor het volgende filmpje.

Daarnaast kan je de pijnlijke locatie gaan coolen/ijzen. Dit kan voor pijndemping zorgen. Dit zou je meerdere malen per dag 10 minuten kunnen doen. 

Meer lezen

Sportfysiotherapie

Blog Wouter: workload.

Literatuur

  1. Gholve PA, Scher DM, Khakharia S, Widmann RF, Green DW (2007) Osgood Schlatter syndrome. Curr Opin Pediatr 19(1):44–50
  2. Demirag B, Ozturk C, Yazici Z, Sarisozen B (2004) The pathophysiology of Osgood–Schlatter disease: a magnetic resonance investigation. J Pediatr Orthop B 13(6):379–382
  3. de Lucena GL, dos Santos Gomes C, Guerra RO (2011) Prevalence and associated factors of Osgood–Schlatter syndrome in a population-based sample of Brazilian adolescents. Am J Sports Med 39(2):415–420
  4. Circi EAtalay YBeyzadeoglu T (2017) Treatment of Osgood-Schlatter disease: review of the literature. Musculoskelet Surg. 101(3):195-200.