Jeroen Kampschreur
Jeroen Kampschreur

Het zijn drukke en spannende tijden voor Fysiofabriek. Eelco en Tjeerd zijn nauw betrokken bij de voorbereiding van de sporters voor de Olympische en Paralympische Spelen in Pyeongchang, Zuid Korea.

Schaatsers

Ronald Mulder (500m) en Kai Verbij (500m en 1000m) hebben zich geplaatst voor de Olympische spelen. Kai Verbij blesseerde zich op het Olympisch Kwalificatietoernooi tijdens de 500 meter. Hij wist zich ondanks een spierscheur toch nog te plaatsen.

Fysiotherapeut Eelco is nu in Collalbo (Italië), waar Kai en Ronald in voorbereiding zijn op de Olympische spelen. Eelco begeleidt Kai intensief de komende weken.

Eelco: ‘We hebben met het medisch team een duidelijk plan gemaakt waarbij we stapsgewijs de belasting opbouwen. In de beginfase moet je denken aan oefeningen zoals het statisch aanspannen van de beenspieren. Rust is nu geen optie, we bouwen alle energiesystemen op met aangepaste programma’s op het ijs, de fiets en  in het krachthonk. Ook gebruiken we technieken zoals visualisaties om explosieve schaatsbewegingen te onderhouden. Zodoende kunnen we de lijn naar Zuid-Korea goed voortzetten. Het ultieme doel is dat Kai op zijn niveau mee kan doen om de medailles. Met het doorzettingsvermogen van Kai heb ik daar veel vertrouwen in.’

Paralympiers

Voor de Paraplympische Spelen, die aansluitend op de Olympische Spelen plaatsvinden, vaardigt Nederland een recordaantal Paralympiers af. De skiërs, die uitkomen op Downhill, Super-G, Super-Combined, Reuzenslalom en Slalom vormen de grootste afvaardiging met tot nu toe vijf gekwalificeerde atleten. Drie overige skiërs hebben nog een paar kansen in januari en februari om zich te plaatsen. Daarnaast zijn de snowboarders, die uitkomen op de Boarder Cross en Banked Slalom vertegenwoordigd met 4 atleten, waaronder Bibian Mentel, die hoopt op prolongatie van haar gouden medaille nadat ze voor de negende keer gediagnosticeerd met kanker.

Head Coach van de skiërs Falco Teitsma: “De voorbereidingen zijn dit seizoen top geweest. We hebben nog nooit zo’n goed voorseizoen gedraaid. We hebben een goede kans op medailles met onder andere drievoudig wereldkampioen zitskiër Jeroen Kampschreur en Paralympiër op de spelen van Sotchii – en mede Utrechter – Anna Jochemsen”.

Anna Jochemsen

Fysiotherapeut Tjeerd: “er zijn tot nu toe weinig tot geen blessures geweest. We zo fijn dat de atleten daardoor een compleet programma hebben kunnen draaien. Mijn rol is de atleten helpen bij hun herstel na de trainingen en wedstrijden met bijvoorbeeld dry needling en manuele therapie.” Tot aan de spelen hebben de atleten een druk programma af te werken, waarbij het dus voor sommigen erop of eronder is om kwalificatie af te dwingen. Januari start in Kranjska Gora(Slovenië), dan door naar Veysonnaz in Zwitserland. Tjeerd ziet het team in Tignes (Frankrijk) en vergezelt ze op hun laatste stop voor de spelen in Kimberly (Canada).

 

Namens heel Fysiofabriek wensen we Team NL veel succes op de Spelen in Pyeongchang!