schouder test

Schoudertesten voor de waterpolo jeugd

De jeugd heeft de toekomst, dat vinden wij ook! Fysiofabriek heeft daarom alle jeugdselecties van UZSC waterpolo getest. De testen worden uitgevoerd om prestaties te verbeteren en blessures te voorkomen. UZSC heeft goed nagedacht over het goed en verantwoord opleiden van nieuw waterpolo talent. Deze testen passen daarom ook perfect in het opleidingsplan van UZSC.

Met deze testen brengen wij de beweeglijkheid en kracht van de schouder en heup in kaart. De testuitslagen helpen inzicht te krijgen waar verbeterpunten liggen. Waneeer deze waarden optimaal zijn, is de kans op blessures kleiner en resulteert het ook in betere prestaties.

We kijken bijvoorbeeld naar de kracht van de achterkant van de schouder. Deze moet minimaal 20% van het lichtaamsgewicht van de speler zijn (1). Ook kijken we of schouder (2) en heupen mobiel genoeg zijn voor typische waterpolo bewegingen zoals ‘om en om benen’ en het schieten. Daarnaast kunnen we de testdata gebruiken als referentiewaarde, welke gebruikt kunnen worden om te bepalen tot welk niveau een speler of speelster minimaal moet terugkomen na een blessure.

Op basis van de testen krijgen spelers of speelsters gerichte trainingsadviezen of oefeningen mee. Voorbeelden van dit soort adviezen en oefeningen zijn terug te vinden in onze eerdere blog ‘Maak jouw schouder bulletproof

Naast het nut van de testen, waren de testdagen ook nog eens heel leuk en gezellig om uit te voeren.

 


Literatuur