Schouderklachten door een slijmbeursontsteking

Pijn aan de schouder komt veel voor. Het heffen van de arm, met name boven de 90 graden kan pijnlijk zijn. Ook liggen op de schouder kan vervelend zijn, zelfs zodanig dat het je je nachtrust kost. 

Dagelijkse dingen als haren kammen en aankleden kunnen ook flink vervelend zijn. Bij sporten merk je pas goed hoe erg je je schouder nodig hebt, met name bij werpen en/of bewegingen boven je hoofd of achter je lichaam.

slijmbeursontsteking schouder
Het schoudergewricht met de slijmbeurs (via Essential Anatomy)

Wat is een slijmbeursontsteking van de schouder?

Slijmbeurzen zitten door je hele lichaam op plaatsen waar spieren en pezen langs elkaar heen bewegen. Een slijmbeurs is een zakje gevuld met vocht dat zich tussen spieren, botten en pezen inzit. De slijmbeurs zorgt ervoor dat bewegingen met zo min mogelijk wrijving verlopen. In de schouder is de grootste slijmbeurs meer een soort blad dat tussen de spieren van de zogenaamde rotator cuff spieren en de meer oppervlakkige deltoideus spier.

De slijmbeurs kan ontsteken door een val op de schouder, of door overbelasting bij sport of in het dagelijks leven. Wanneer de slijmbeurs ontsteekt, zal deze opzwellen. Hierdoor merk jij pijn, stijfheid en moeite met bewegen. Een op zich zelf staande slijmbeursontsteking komt niet vaak voor. Meestal is er sprake van een combinatie met geïrriteerde pezen van de rotator cuff of de bicepspees.

Wat helpt bij slijmbeursontsteking?

We zeggen het niet vaak, maar (relatieve) rust is aan te raden bij klachten van de schouder die duiden op een slijmbeursontsteking. Dit kan bestaan uit tijdelijk vermijden van bovenhandse bewegingen en proberen niet te liggen op de aangedane zijde. 

Hoe lang duren de klachten?

Schouderklachten door een slijmbeursontsteking kunnen sterk variëren in duur. Bij een acute ontsteking is het beloop 3 tot 8 weken. Omdat er vaak meer aan de hand is dan alleen een slijmbeursontsteking kan het totale beloop van schouderklachten makkelijk 3 tot 6 maanden duren.

Kan fysiotherapie helpen?

Jazeker! In je eerste consult kijken we of er herstel belemmerende factoren zijn, zoals verminderde mobiliteit van je schoudergordel en/of bovenrug. Na de acute fase kunnen we beoordelen of er eenkracht deficit is wat we met gerichte training moeten aanpakken. Daarbij kan dry needling helpen tegen de pijn.

Maak nu een afspraak om jouw schouder te laten beoordelen door een van onze fabrieksarbeiders.

Meer lezen

Schouder uit de kom? Met deze oefeningen kom je er wel.
Werpsporter? Doe deze oefeningen voor je schouder
Meer oefeningen voor je schouder
Van je schouderklachten af door de handstand te leren