Sprongtesten voor de knie. Waarom eigenlijk?

Wanneer je revalideert, bijvoorbeeld aan je voorste kruisband, dan is het fijn om te weten of je goed op weg bent naar je einddoel. Naast de Biodex test waarbij de kracht van de spieren rond de knie wordt gemeten, is een positieve uitslag bij de sprongtesten een goede graadmeter voor jouw herstel. Bij Fysiofabriek is Eline onze chef sprongtesten knie. Wanneer je in een lang revalidatie traject zit voor je knie, bijvoorbeeld na een voorste kruisband reconstructie of meniscus operatie, dan krijg je een keer met Eline te maken 🙂

Deze sprongtesten gebruiken wij voor je knie

We maken gebruik van 5 sprongtesten om een compleet beeld van je knie te krijgen. We kijken naar het verschil in afstand dat je springt tussen je aangedane en je gezonde been. Daarnaast is ook de kwaliteit van je bewegingen belangrijk om een goede uitspraak te doen of je klaar bent om weer op je oude niveau te sporten (Return To Play). Een voorbeeld hiervan is de richting die je knie op wijst bij de landing (liever niet naar binnen 😉

Je ziet hier Freek, die naast Fabrieksarbeider helaas ook ervaringsdeskundige is in het ondergaan van knie operaties, de sprongtesten bij Eline doen. Dit zijn de 5 testen die wij gebruiken.

 

Single hop for distance

Je staat op 1 been met je handen aan je heupen. Spring zover mogelijk en land op hetzelfde been.

 

Side hop

Gedurende 30 seconden spring je continue met 1 been zijwaarts over een afstand van 40cm. Hierbij kijken we naar het aantal sprongen dat je kan maken in deze tijd en ook naar het aantal foute sprongen (voet raakt de markering).

 

Vertical jump

Je gaat staan op 1 been, handen op de rug. Vervolgens spring je zo hoog mogelijk en land je stabiel. We analyseren de video hiervan met met de MyJump2 app. Deze app is een valide en betrouwbare tool om kwaliteit van bewegen inzichtelijk te maken.

 

Crossover hop for distance

Bij deze test spring je met hetzelfde been 3 keer zover mogelijk naar voren. Bij elke sprong kruis je over lijn die voor je uit is gespannen. Naast explosieve kracht, komt hier dus ook wat coördinatie om de hoek kijken. Een geldige testscore behaal je door stabiel te landen op 1 been bij de derde sprong.

 

6 meter timed hop for distance

Bij deze test draait het erom zo snel mogelijk op 1 been springend 6 meter af te leggen. Voordeel is wel dat je bij de finish niet hoeft te denken aan een stabiele landing op 1 been.

Limb Symmetry Index

Ok, alle testen doorstaan, wat nu? Allereerst een vergelijking met je gezonde been. Hiervoor gebruiken we de Limb Symmetry Index. Stel, je springt 1 meter met je goede been en 90 cm met je geblessereerde been, dan is je LSI op die test 90%.

Goed 10% of lager
Redelijk tussen 10-20%
Matig tussen 20-30%
slecht meer dan 30%

LESS score

De LESS, wat staat voor Landing Error Scoring System, is een instrument om inzicht in de biomechanica van de landing te krijgen. Heel belangrijk, want hiermee kunnen we een uitspraak doen in hoeverre je risico loopt om je knie opnieuw te blesseren in een non-contact landing. Dit instrument passen we toe op de vertical jump, met de eerder genoemde MyJump 2 app.

De video hiervan scoren we aan de hand van een aantal criteria die per item met ja (1 punt) of nee (0 punten) gescoord worden. Voorbeelden van gescoorde items zijn: buighoek van de knie bij landing, asymmetrische landing, knie draait naar binnen. Less is more, het doel is om zo min mogelijk punten te behalen. Een LESS score van <5 is goed genoeg om weer terug te keren naar jouw sport.

 

Benieuwd geworden naar een rehab traject voor je knie? Kan je niet wachten om Eline te laten zien hoe goed jij kan springen? Start je kniereis vandaag nog en maak een afspraak.

Meer lezen

Meniscus gescheurd? Lees alle ins en outs
Met sportfysiotherapie bereik jij je ware potentieel