Heb jij een verstuikte enkel? Lees hier wat je er kan doen.

Het kan de beste overkomen. Het ene moment ben je nog zo lekker aan het sporten, en het volgende maak je een misstap of wordt je uit balans gebracht door een tegenstander. Je voelt je voet naar binnen klappen en merkt meteen pijn aan je enkel. Kermend lig je op de grond met een verstuikte enkel. Foute boel?

First things first, moet ik naar de eerste hulp met mijn verstuikte enkel?

Wanneer je net door enkel bent gegaan wil je natuurlijk weten of ermee naar de eerste hulp moet om een foto te laten maken. Twijfel je toch of er misschien wat meer aan de hand is zoals een breuk, doorloop dan de volgende stappen om te kijken of het verstandig is een röntgenfoto te maken in het ziekenhuis.

Ben jij niet in staat om:

• Vier stappen te lopen zonder hulp

Of heb je pijn bij aanraking van een of meerdere van deze plekken op je enkel of voet:

• onderste 6 cm van je buitenste enkel bot
• onderste 6 cm van je binnenste enkel bot
• buitenste botje kleine teen
• voetwortel.

Een röntgenfoto foto is dan zinvol om een breuk uit te sluiten.

Dit zijn de zogenaamde Ottowa Ankle Rules. Hierbij is goed om te weten dat bij slechts 15% van de verzwikkingen sprake is van een breuk. Wanneer je op al deze punten nee kan zeggen dan is de kans dat er alsnog een breuk aanwezig is kleiner dan 1%.

Ottowa Ankle Rules. via Researchgate

Anatomie van de enkel

De belangrijkste stabiliserende enkelbanden aan de buitenzijde zijn de anterieure talofibulaire ligament (ATFL), calcaneofibulaire ligament (CFL) en posterieure talofibulaire ligament (PTFL). Van deze 3 enkelbanden is de ATFL het meest aangedaan, gevolgd door de CFL.

verstuikte enkel
Schematische weergave van het enkelgewricht (via Essential Anatomy)

PEACE & LOVE is alles wat je nodig hebt bij een verstuikte enkel.

Vroeger hanteerden we het (P)RICE principe bij het herstel van blessures: Protection, Rest, Ice, Compression, Elevation. Tegenwoordig gebruiken we daarvoor een ander acroniem; PEACE & LOVE:

Opvallend hierbij is dat koelen met ijs wordt afgeraden evenals het nemen van ontstekingsremmers. In dit artikel concluderen de auteurs dat er ondanks het wijdverbreide gebruik van ijs bij acute blessures, er geen wetenschappelijk bewijs van hoge kwaliteit is voor het gebruik hiervan. Ontstekingsremmers zijn af te raden, omdat het een ontsteking nou net het mechanisme van het lichaam is wat voor weefselherstel zorgt.

verstuikte enkel
PEACE & LOVE is alles wat je nodig hebt voor je enkel. via BJSM.

Dit heb je aan de fysio wanneer je je enkel verstuikt hebt.

Samen met jou zorgen we er voor dat jij weer terugkeert naar jouw oude sport niveau (het liefst beter natuurlijk!). Met een rehab plan helemaal toegesneden op jouw sport en/of activiteit werk jij keihard om zo snel en duurzaam mogelijk weer de dingen te doen waar jij van houdt. Kracht, mobiliteit en stabiliteit komen allemaal ruimschoots aan bod. Afhankelijk van de gradatie van klachten kan het traject ongeveer vier weken duren bij een verrekking tot 12 tot 26 weken voor forse scheuren.

Maak een afspraak bij een van onze locaties in Utrecht en Leiden.

Meer lezen

Blog: deze enkel oefeningen zijn beslist niet saai (maar wel effectief).
Nog meer oefeningen voor jouw enkel.