zorgverzekering fysiotherapie 2021

Welke zorgverzekering biedt de beste voorwaarden en vergoeding voor fysiotherapie in 2022?

 

• TL/DR: Wij raden ONVZ, DSW, CZ en ASR aan als zorgverzekeraar
• ONVZ biedt per aanvullend pakket de meeste behandelingen en is daardoor gemiddeld voordeliger.

 

2021 is alweer bijna voorbij en na alle corona beproevingen die we dit jaar hebben doorstaan, kan 2022 alleen maar beter worden toch? Maar geldt dit ook voor jouw zorgverzekering? Verwacht jij in 2022 veel of weinig fysiotherapie nodig te hebben? Was je tevreden over de dekking en voorwaarden van je huidige zorgverzekering?

Jaarlijks veranderen de polisvoorwaarden bij veel verzekeraars. Dus, ook als je niet van plan bent om over te stappen, check je nieuwe polisvoorwaarden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Lees vooral verder als je een afgewogen keuze wilt maken voor jouw zorgverzekering in 2022.

Basisverzekering

De basisverzekering is voor iedereen verplicht. Deze polis is ongeacht van welke zorgverzekeraar deze afkomstig is, voor iedereen hetzelfde. Fysiotherapie wordt hierin vergoed voor kinderen tot 18 jaar. Ook zogenaamde chronische aandoeningen worden vergoed vanuit de basisverzekering, maar let op: wel pas na 20 behandelingen.

Veelal is dit van toepassing na een operatie, bijvoorbeeld je voorste kruisband. Op de zogenaamde chronische lijst staat precies welke aandoeningen hiervoor in aanmerking komen. Simpelweg lang ergens last van hebben betekent dus niet automatisch dat je hiervoor vanuit de basisverzekering vergoed wordt.

Positieve uitzondering hierbij is Menzis. Vanaf 2022 vergoeden ze de eerste 20 behandelingen wanneer deze onder de chronische lijst vallen, ongeacht welke aanvullende polis je neemt!

Tip: verwacht je in 2022 gebruik te moeten maken van chronische fysiotherapie? Zorg voor een aanvullende verzekering die tenminste de eerste 20 behandelingen dekt (of kies een kleine aanvullende polis van Menzis)

 

Let er bij de basisverzekering op dat er een eigen risico geldt van 385,-. Dit eigen risico kun je vrijwillig opschroeven naar maximaal 885,-. Dit kan lonen, want de premie voor je zorgverzekering daalt hiervan. Hierbij zijn grote verschillen tussen de zorgverzekeraars. De premiekortingen die verzekeraars in 2022 bieden bij het vrijwillig verhogen van het eigen risico lopen nogal uiteen.

 

Aanvullende verzekering fysiotherapie

Voor wat betreft de aanvullende verzekeringen zijn er grote verschillen tussen de zorgverzekeraars. Sommige verzekeraars bieden een aanvullende verzekering met wel 30 behandelingen fysiotherapie.

Maar let op, veel verzekeraars passen medische selectie toe, zodat het niet zeker is of je tot deze verzekering wordt toegelaten. Omdat de verschillen groot zijn, loont het de aanvullende verzekeringen te vergelijken. Met deze checklist weet je precies waar je op moet letten bij het afsluiten of wijzigen van jouw zorgpolis (bron: KNGF).

 

Stap je niet over van zorgverzekering? Check je polisvoorwaarden voor 2022!

Wanneer je overweegt om je huidige polis aan te houden, let dan goed op de voorwaarden van je polis voor 2022. Bijvoorbeeld bij Menzis wijzigt er veel:

Extraverzorgd 1: van 9 behandelingen in 2021 naar 6 in 2022

Extraverzorgd 2: van 18 behandelingen in 2021 naar 12 in 2022

Extraverzorgd 3: van 32 behandelingen in 2021 naar 20 in 2022

Bij Menzis staat er wel tegenover dat je dus de eerste 20 vergoed krijgt bij chronische indicaties. Daarbij wordt fysiotherapie na een ongeval vergoed tot maximaal 16 behandelingen.

zorgverzekering fysiotherapie 2021

Wij hebben contracten met (bijna) alle zorgverzekeraars

Voor 2022 hebben we met alle zorgverzekeraars in Nederland een contract afgesloten, behalve met ENO zorgverzekeraar en haar sublabels. Dit zijn: Salland, Zorgdirect, en Hollandzorg. Mocht je bij deze verzekeraars een polis hebben dan kun je nog steeds bij ons terecht! Wel dien je eerst de factuur van ons te betalen. Waneer jouw polis een restitutiepolis is, kun je de factuur bij je zorgverzekeraar indienen. Maar beter sluit je je zorgverzekering fysiotherapie in 2022 elders af.

Onze criteria voor een goede zorgverzekering voor fysiotherapie in 2022

Om bij ons het predikaat goede zorgverzekering te krijgen, Vinden wij dat een polis moet voldoen aan een aantal voorwaarden: 

 

Vrije keuze

Wij vinden niet dat de zorgverzekering mag bepalen naar welke zorgverlener, of welk ziekenhuis jij gaat. Er is maar een die dat mag bepalen en dat ben jijzelf! Kies daarom voor een restitutiepolis in plaats van een naturapolis. Overigens om bij ons te mogen komen maakt het niet uit, aangezien wij contracten hebben met de meeste zorgverzekeraars.

 

Een eerlijke vergoeding voor ons

Ook kijken we naar de vergoeding die wij ontvangen van de zorgverzekeraar per consult. Dit loopt sterk uiteen. ONVZ betaalt ons per consult bijna 3 euro meer dan Zilveren Kruis voor precies hetzelfde consult. Wij willen graag hoogwaardige zorg kunnen blijven leveren EN blijven innoveren EN onze fabrieksarbeiders een eerlijk salaris geven.

 

Duurzaamheid 

Een onderwerp dat ons na aan het hart gaat: duurzaamheid. Natuurlijk is het fijn om een voordelige polis met een goede dekking te hebben. Maar zou het niet extra fijn zijn als de premie die jij maandelijks betaalt, verantwoord belegd wordt door jouw zorgverzekeraar?

Jouw zorgverzekeraar kan namelijk een groot verschil maken als het gaat om duurzaamheid en het tegengaan van klimaatverandering. Even kort door de bocht:

Een verzekeraar ontvangt maandelijks premie van haar leden; die ze direct weer investeren in andere bedrijven. Zo staat het geld niet stil en kan het groeien. Bedenk je dat de grootste zorgverzekeraar 4,9 miljoen verzekerden heeft maal een gemiddelde premie van 120 euro.

Het meerendeel steekt dit momenteel in bedrijven die nog veel te weinig doen aan duurzaamheid en daarmee klimaatverandering. Deze geldstroom kan de goede kant op gaan als we de juiste verzekeraar kiezen. 

De VBDO (Vereniging voor Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling) onderzocht hoe alle verzekeraars in Nederland scoorden op duurzaam en verantwoord beleggenAls we hieruit alleen naar de zorgverzekeraars kijken, dan komen we op de volgende top 5 (deze data is uit 2019, we hebben ze gemaild, maar geen nieuwe recentere data ontvangen).

 

  1. ASR (onder andere De Amersfoortse en DITZO) 4,5 / 5
  2. Achmea 3,5 / 5
  3. Menzis 2,8 / 5
  4. CZ 2,2 / 5
  5. ONVZ 2,0 / 5

 

Met jouw stem voor een duurzame polis draag jij bij aan een duurzame wereld. Want als steeds meer mensen dit doen, dan zal dit onderwerp door steeds meer zorgverzekeraars meegenomen worden. Extra reden om dit te delen met de duurzame mensen om je heen!

zorgverzekering fysiotherapie 2021

Overzicht van alle  verzekeraars (dus ook niet-zorgverzekeraars). Score kan van 0-5 zijn, waarbij 5 de hoogste score is.

Deze zorgverzekeraars raden wij aan

Welke zorgverzekeraars zijn top? Op basis van de hierboven genoemde criteria raden wij deze zorgverzekeraars aan. Jij bent dan verzekerd van een goede dekking en wij krijgen een zo eerlijk mogelijk tarief, waardoor wij jou optimaal kunnen helpen.

ONVZ

ONVZ is een fijne club. Zeker wanneer je denkt veel fysio nodig te hebben biedt ONZV verzekering aan voor 30 en zelfs 50 behandelingen per jaar. Daarbij ranken ze redelijk goed op het gebied van duurzaamheid met een score van 2 sterren. Let op: hier is wel medische selectie van toepassing. Van alle zorgverzekeraars ontvangen wij van ONVZ het hoogste tarief. VVAA valt ook onder hetzelfde concern en biedt een ruim scala aan aanvullende verzekeringen (alleen afsluitbaar wanneer je lid bent van de VVAA).

DSW

DSW draagt de zorgverleners van Nederland al jaren een warm hart toe door het steunen van initiatieven om zinloze administratie in de zorg terug te dringen. Daarbij scoren ze een 8.7 op Zorgwijzer op klanttevredenheid. En als je student bent, is het helemaal fijn, want dan betaal je maar 15,75 voor 12 behandelingen fysiotherapie in 2022. DSW maakt geen onderscheid in natura of restitutie polis en daarom heb je altijd vrije keuze voor zorgverlener of ziekenhuis.

Qua duurzaamheid komt DSW er helaas niet erg goed af en vallen ze buiten de top 10.

CZ

Bij CZ heb je de keuze uit 9, 12 of 20 behandelingen. Voor de jongerenpolis betaal je 20,15 per maand om 9 behandelingen te krijgen. Beter dus om voor de 12 behandelingen voor 15,75 van DSW te gaan. Duurzaam: 2,2 sterren. Onder CZ vallen verder nog OHRA en Nationale Nederlanden.

ASR

De duurzaamheidskoning! En daarbij keuze uit 9 15 of 21 behandelingen fysiotherapie. Let bij de basisverzekering wel op dat je een restitutiepolis kiest wanneer je maximale vrije keuze wilt. Sublabel DITZO kan ook, zeker wanneer je verwacht relatief weinig fysio nodig te hebben met een pakket van 6 of 9 behandelingen. ASR betaalt ons het minste van dit rijtje aanbevelingen.

Zorgverzkering-fysiotherapie-2022

Tabel: overzicht kosten basis verzekering en kosten basisverzekering + aanvullende polis. Getallen tussen haakjes zijn het aantal behandelingen. * bij DSW gaat het om de studentenpolis bij AV2. Type- en rekenfouten voorbehouden.

En de goedkoopste zorgverzekering dan?

Van de selectie die wij hebben gemaakt vindt je hierboven een overzicht. Opvallend is dat DSW het goedkoopste is. Verder krijg je bij ONVZ bij elk pakket net wat meer behandelingen dan de andere verzekeraars en ben je bij ONVZ relatief goedkoop uit wanneer je voor 16 of 30 behandelingen gaat. Tenslotte als duurzaamheid je belangrijkste criterium is, betaal je bij ASR een behoorlijke premium boven de rest.

 

Conclusie: zorgverzekering fysiotherapie 2022

ONVZ biedt de beste papieren wanneer je relatief veel fysio nodig heeft. ASR is duur, maar wel duurzaam en CZ en DSW zijn ook goede keuzes.

We hopen dat je met deze informatie een goede keuze kunt maken voor jouw zorgverzekering!

Meer lezen

Ons team van fabrieksarbeiders staat ook in 2022 weer voor je klaar.
Snel verlichting van pijn met dry needling.
Geopereerd? Revalideer na je operatie bij Fysiofabriek in Utrecht.
Onze tarieven.