zorgverzekering fysiotherapie 2021

Welke zorgverzekering biedt de beste voorwaarden en vergoeding voor fysiotherapie in 2023?

 

• TL/DR: KIES VOOR:

Menzis
AEVITAE,
ONVZ,
CZ of DSW

 

Van corona pandemie ging 2022 moeiteloos door naar een jaar van oorlog en inflatie. Vooral dat laatste zal bij jou wellicht een rol spelen in jouw overweging voor een zorgverzekering fysiotherapie in 2023.

Jaarlijks veranderen de polisvoorwaarden bij veel verzekeraars. Dus, ook als je niet van plan bent om over te stappen, check je nieuwe polisvoorwaarden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Lees verder om een afgewogen keuze te maken voor jouw zorgverzekering in 2023.

Zit fysiotherapie in de basisverzekering?

De basisverzekering is voor iedereen verplicht. Deze polis is ongeacht van welke zorgverzekeraar deze afkomstig is, voor iedereen hetzelfde. Fysiotherapie wordt hierin vergoed voor kinderen tot 18 jaar. Ook zogenaamde chronische aandoeningen worden vergoed vanuit de basisverzekering, maar let op: wel pas na 20 behandelingen.

Veelal is dit van toepassing na een operatie, bijvoorbeeld je voorste kruisband. Op de zogenaamde chronische lijst staat precies welke aandoeningen hiervoor in aanmerking komen. Simpelweg lang ergens last van hebben betekent dus niet automatisch dat je hiervoor vanuit de basisverzekering vergoed wordt.

Menzis verdient hier een pluim. In 2023 vergoeden ze de eerste 20 behandelingen wanneer deze onder de chronische lijst vallen, ongeacht welke aanvullende polis je neemt!

Tip: verwacht je in 2023 gebruik te moeten maken van chronische fysiotherapie? Zorg voor een aanvullende verzekering die tenminste de eerste 20 behandelingen dekt (of kies een kleine aanvullende polis van Menzis)

 

Let er bij de basisverzekering op dat er een eigen risico geldt van 385,-. Dit eigen risico kun je vrijwillig opschroeven naar maximaal 885,-. Dit kan lonen, want de premie voor je zorgverzekering daalt hiervan. Hierbij zijn grote verschillen tussen de zorgverzekeraars. De premiekortingen die verzekeraars in 2023 bieden bij het vrijwillig verhogen van het eigen risico lopen nogal uiteen.

 

Aanvullende verzekering fysiotherapie

Voor wat betreft de aanvullende verzekeringen zijn er ook grote verschillen tussen de zorgverzekeraars. Sommige verzekeraars bieden een aanvullende verzekering met wel 30 behandelingen fysiotherapie.

Maar let op, veel verzekeraars passen medische selectie toe, zodat het niet zeker is of je tot deze verzekering wordt toegelaten. Omdat de verschillen groot zijn, loont het de aanvullende verzekeringen te vergelijken. Met deze checklist weet je precies waar je op moet letten bij het afsluiten of wijzigen van jouw zorgpolis (bron: KNGF).

 

Kan ik een basisverzekering bij de ene verzekeraar nemen en een aanvullende verzekering bij de andere?

Jazeker! Wanneer je niet vies bent van een beetje rompslomp is dit zeker een optie. Je kan dan de aller- allergoedkoopste basisverzekering nemen en deze pairen met een aanvullende verzekering van een andere zorgverzekeraar naar keuze. omg!

 

Stap je niet over van zorgverzekering? Check je polisvoorwaarden voor 2023!

Wanneer je overweegt om je huidige polis aan te houden, let dan goed op de voorwaarden van je polis voor 2023. In het verleden is het nog al eens voorgekomen dat het aantal behandelingen fysiotherapie voor dezelfde polis werd verlaagd, goed opletten dus!

zorgverzekering fysiotherapie 2021

Zorgverzekering fysiotherapie 2023: deze polissen raden wij aan.

Hieronder vind je onze keuze voor een zorgverzekering met voldoende dekking voor fysiotherapie in 2023. In de tabellen zie je de jaarpremie weergegeven voor het totaal basis+ aanvullende verzekering.

9 behandelingen fysiotherapie

Aevitea gaat aan de haal met de winst met een totaalbedrag per jaar van 1726,35. DSW en CZ volgen op de voet met een paar tientjes duurder, waarbij DSW dus wel een restitutiepolis is. Fun fact: bij DSW is je eigen risico niet 385,-, maar 375,-. toch weer een tientje bespaard!

10 of meer behandelingen fysiotherapie

ONVZ haalt het laagste bedrag hier, maar bij nummers 2 en 3 krijg je wel 2 behandelingen extra.
* Let op: bij nr 2 DSW gaat het om een studentenpolis dus niet iedereen komt hiervoor in aanmerking. Heeft nummer 3 CZ dan toch eigenlijk de beste papieren met 12 behandelingen voor iedereen?

20 of meer behandelingen fysiotherapie

DSW gaat aan de haal met 2166,- met maar liefst 27 behandelingen fysiotherapie in combinatie met een restitutiepolis. Menzis volgt op de twee plaats, alleen ‘slechts’ 20 behandelingen fysiotherapie. ONVZ biedt 30 behandelingen voor 2242,-.

Onze criteria voor een goede zorgverzekering voor fysiotherapie in 2023

Om bij ons het predikaat goede zorgverzekering te krijgen, vinden wij dat een polis moet voldoen aan een aantal voorwaarden: 

 

Goede dekking fysiotherapie tegen een gunstige prijs

Helaas, alles wordt duurder in 2023. En zo ook jouw verzekeringspolis. Daarom zochten wij voor elke zorgbehoefte de gunstigste polissen uit.

 

Een eerlijke vergoeding voor ons

In deze tijd van gierende inflatie willen wij onze fabrieksarbeiders zoveel mogelijk behoeden voor de stijgende kosten van levensonderhoud. Daarom kijken we naar de vergoeding die wij ontvangen van de zorgverzekeraar per consult. Die lopen namelijk sterk uiteen.

ONVZ betaalt ons per consult ruim 3 euro meer dan hekkensluiter Achmea (o.a. Zilveren Kruis, zie afbeelding voor alle labels)  voor precies hetzelfde consult! Wanneer je dit verschil doorrekent, maakt dit op jaarbasis voor onze praktijk enorm uit.

Wij willen graag hoogwaardige zorg blijven leveren aan jou EN blijven innoveren EN onze fabrieksarbeiders een eerlijk salaris betalen. 

Afbeelding: Achmea en haar sublabels. Deze kunnen wij NIET aanraden, omdat het lage tarief onze bedrijfsvoering schaadt.

Vrije keuze van zorgverlener

Wij vinden niet dat de zorgverzekering mag bepalen naar welke zorgverlener, of welk ziekenhuis jij gaat. Er is maar een die dat mag bepalen en dat ben jijzelf!

Kies daarom voor een restitutiepolis in plaats van een naturapolis. Overigens, om bij ons te mogen komen maakt het niet uit, aangezien wij contracten hebben met alle zorgverzekeraars.

Let op: in het overzicht hieronder is niet elke polis een restitutiepolis. Dit betreft Aevitae, CZ en Menzis. ONVZ en DSW vinden beide dat vrije keuze belangrijk is en bieden daarom alleen maar restitutie polissen aan.

En duurzaamheid dan?

Een onderwerp dat ons aan het hart gaat: duurzaamheid. Natuurlijk is het fijn om een voordelige polis met een goede dekking te hebben. Maar zou het niet extra fijn zijn als de premie die jij maandelijks betaalt, verantwoord belegd wordt door jouw zorgverzekeraar?

Jouw zorgverzekeraar kan namelijk een groot verschil maken als het gaat om duurzaamheid en het tegengaan van klimaatverandering. Even kort door de bocht:

Een verzekeraar ontvangt maandelijks premie van haar leden; die ze direct weer investeren in andere bedrijven. Zo staat het geld niet stil en kan het groeien. Bedenk je dat de grootste zorgverzekeraar 4,9 miljoen verzekerden heeft maal een gemiddelde premie van 140 euro.

Het meerendeel steekt dit momenteel in bedrijven die nog veel te weinig doen aan duurzaamheid en daarmee klimaatverandering. Deze geldstroom kan de goede kant op gaan als we de juiste verzekeraar kiezen. 

De VBDO (Vereniging voor Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling) onderzocht hoe alle verzekeraars in Nederland scoorden op duurzaam en verantwoord beleggenAls we hieruit alleen naar de zorgverzekeraars kijken, dan komen we op de volgende top 5 (deze data is uit 2019, we hebben ze gemaild, maar geen nieuwe recentere data ontvangen).

 

  1. ASR 4,5 / 5
  2. Achmea 3,5 / 5
  3. Menzis 2,8 / 5
  4. CZ 2,2 / 5
  5. ONVZ 2,0 / 5

Duurzaamheidskoning ASR kunnen we dit jaar helaas met pijn in ons hart niet aanraden aan jullie, omdat ze ons geen kostendekkend tarief bieden in 2023. Dit geldt nog meer voor het eerder genoemde Achmea (o.a Zilveren Kruis).

Conclusie: zorgverzekering fysiotherapie 2023

Kies voor Aevitae, ONVZ CZ of DSW wanneer jij goed verzekerd wilt zijn in 2023 en ons een eerlijk tarief gunt.

Verantwoording: in onze rekenvoorbeelden gaan we uit van verzekering voor 1 persoon. Achmea (oa Zilveren Kruis) en VGZ vindt je in dit overzicht niet terug vanwege hun lage vergoeding aan ons. Bij het schrijven van dit artikel hebben we nog geen nieuw contractvoorstel van Zorg en Zekerheid ontvangen, dus die ontbreekt ook. Aan dit overzicht kunnen geen rechten worden ontleend. Type- en rekenfouten voorbehouden.

Meer lezen

Ons team van fabrieksarbeiders staat ook in 2023 weer voor je klaar.
Snel verlichting van pijn met dry needling.
Geopereerd? Revalideer na je operatie bij Fysiofabriek in Utrecht en Leiden.
Onze tarieven.