Niet elke fysio is een klimfysio
Wanneer je een blessure hebt opgelopen tijdens klimmen of boulderen, is het wel zo fijn om naar een klimfysio te gaan die je niet hoeft uit te leggen wat een sidepull of een heel hook is.
De populariteit van de klimsport is de afgelopen jaren enorm toegenomen. In 2008 opende de eerste boulderhal in Nederland en inmiddels telt Nederland ruim 45 boulderhallen die vaak avond aan avond gevuld zijn met fanatieke boulderaars.
Door de toename van met name de bouldersport is het aantal blessures ook toegenomen in Nederland. Wereldwijd wordt het aantal nieuwe blessures per 1000 uur klimmen geschat op 2.7 (1) (voetbal 5,6, fitness 1,5)
Bij Fysiofabriek werken onze klimfysio’s dagelijks met klimmers en boulderaars van alle niveaus. Daarbij zijn onze fysio’s in hun vrije tijd ook fanatieke boulderaars.
In 2 minuten geregeld
Maak een afspraak voor je klimblessure
Eén van onze ervaren klimfysio’s helpt je graag verder. Bekijk meteen in onze agenda wie er een plekje voor je heeft.
Blessures
Veel voorkomende klim blessures
Vingersblessure? Naar de klimfysio!
Meer dan de helft van alle klimblessures bestaan uit vinger blessures (1). Daarbij is een pulley, oftewel ringbandje, het vaakst aangedaan. De 5 ringbandjes van de vinger zorgen ervoor dat de buigpezen van de vingers dichtbij de vingerkootjes blijven. Bij pulleylestsel kan er sprake zijn van bowstringing: een vergrootte afstand tussen pees en bot. De meest aangedane pulley is de zogenaamde A2 pulley.
Soms ontstaat pulley letsel accuut en is een duidelijke geluid te horen, bijvoorbeeld bij plotseling wegschieten van een voet waarbij een snelle toename in druk ontstaat op de vingers.
Maar vaak ook kan overbelasting leiden tot irritatie van de pulley, bijvoorbeeld door te snel te veel te doen of door te veel te vertrouwen op de half crimp of full crimp grip.
Door de toename van populariteit van de klimsport bij de jeugd, zien we ook een toename van groeiplaat fracturen van de vinger bij jonge klimmers als gevolg van overbelasting. Op tijd een juiste diagnose stellen is hierbij van groot belang.
Pols en elleboog
Elleboog en pols blessures komen op de tweede plaats van alle klimblessures volgens dit Nederlandse onderzoek uit 2015. (2)
Niet zo gek, want ook deze structuren moeten hard werken om in de wand te blijven. Polsklachten zien we vaak in relatie tot slopers vanwege de grote buighoek die het polsgewricht moet maken voor dit type greep. Elleboogklachten, zowel aan de binnen- als buitenkant van de elleboog komen vaak voor bij diepe lockoffs of overbelasting, bijvoorbeeld door een te snelle opbouw in pullups.
Schouder
Volgens hetzelfde Nederlandse onderzoek vormen schouderblessures zo’n 18% van alle klimblessures. Vaak is dit overbelasting, bijvoorbeeld veelvuldig sidepulls, met name wanneer de elleboog zich boven de schouder bevindt. Soms is een trauma de oorzaak van de blessure zoals een schouder uit de kom.
Onderlichaam
Misschien denk je bij klimblessures niet direct aan onderlichaam blessures, maar ze komen wel voor.
Bij een val zien we vaak knieblessures zoals een gescheurde meniscus en/of een gescheurde voorste kruisband. Ook op dit gebied hebben we ruime ervaring: van je krukken weer terug in de wand. Doordat wij goed vertegenwoordigd zijn op de kruisband specialisten pagina van Team ACL, weet jij dat je de best mogelijke zorg ontvangt.
Ook de enkel komt veel voor als klim ongeval. Vaak wordt het onderschat welke impact een enkeltrauma kan hebben hebben op je verdere functioneren. Een vroege EN correcte diagnose is van groot belang om de juiste behandeling te starten en optimaal te herstellen.
Wanneer je je lange revalidatie bij ons in de boulderhal doet, heb je het grote voordeel dat je al heel snel weer iets klimspecifieks kunt doen door alle faciliteiten van de boulderhal.
Tenslotte komen overbelastingsblessures ook bij het onderlichaam voor. Denk bijvoorbeeld aan de impact die een drop knee kan hebben op je heup of knie of wat een harde heel hook met je hamstrings kan doen.
Onze kracht
Waarom Fysiofabriek?
Bij Fysiofabriek geloven we niet in one size fits all, maar in maatwerk. Persoonlijke aandacht in een fijne inspirerende setting. Wij begrijpen jouw sport en hebben de expertise in huis om het maximale uit jouw capaciteiten te halen.