Box Jumps

Met box jumps voeg je een dynamisch element aan je training of rehab toe. Je quadriceps, bilspieren hamstrings en kuiten zijn actief tijdens de beweging. Wanneer je landt op de box, moet met name de pees van je quadriceps spieren werken om de impact op te vangen (energie storage). Wanneer je knie in de eindfase van rehab is, bijvoorbeeld bij jumpers knee klachten, zijn box jumps een uitstekende oefening om je knie verder voor te bereiden op weer kunnen springen tijdens sportbelasting.

Alex laat je hier een aantal niveaus zien.

Level 1: 2 benen

Ga voor je box staan. Veer in door je knieën te buigen en spring op de box. Land met je twee voeten geheel op de box. let erop dat je netjes inveert tot ongeveer een kwart squat. Stap van de box af en herhaal voor het voorgeschreven aantal herhalingen.

 

Box Jumps Level 2. 1 been

Meteen een stuk uitdagender dan level 1. Precies hetzelfde, maar dan met 1 been. Wanneer dit nog te moeilijk blijkt, kan je ook nog afzetten met 2 benen en alleen de landing op 1 been uitvoeren.

 

Level 3. 2 benen hoge box

Kantel de box naar de hoogste stand. Nog steeds te makkelijk? Level 3+ met 1 been anyone?

 

Wanneer je box jumps doet als rehab, dan wil je in eerste instantie doen wanneer je goed opgewarmd bent, maar nog niet helemaal vermoeid bent; aan het begin van je training dus. Wanneer je doet als conditioning element in je workout is het helemaal aan jou wanneer en met welke intensiteit je ze programmeert. Wat je ook doet, probeer je vorm tijdens de oefening zo netjes mogelijk te houden.

Happy box jumping!