De Nordic Hamstring Curl verlaagt je kans op een blessure met wel 70%!

Als je een oefening voor je hamstring doet om een blessure te voorkomen, doe dan deze. Uit onderzoek blijkt dat door het uitvoeren van de Nordic Hamstring Curl de kans op een hamstringblessure met 70% afneemt (1). Het enige dat jij hoeft te doen is onderstaand protocol uitvoeren.

 

Uitvoering van de Nordic Hamstring Curl

Zorg voor 1) een partner en 2) een zachte mat om met je knieën op te steunen. Laat je partner je bij je enkels beetpakken, zodat jij met vertrouwen spanning op je hamstrings kunt zetten. Span je hamstrings en bilspieren aan en laat je langzaam en gecontroleerd naar de grond toe zakken. Duw jezelf weer omhoog en herhaal de oefening.

Hanteer in je opbouw het volgende protocol:

nordic hamstring curl

Random dingen

Deze oefening heeft zijn naam te danken vanwege het feit dat deze bekend is geworden vanuit onderzoek naar hamstring blessures in Scandinavië. De oefening bestaat echter al veel langer en is terug te dateren tot 1880 (2).

  1. Petersen J, Thorborg K, Nielsen M, Budtz Jrgensen E, Hlmich P. Preventive effect of eccentric training on acute hamstring injuries in men’s soccer: A cluster-randomized controlled trial. Am J Sports Med. 2011;39(11):2296-2303.
  2. Taylor, Geo. H. (George Herbert), published in 1880