Drie voordelen van de Romanian Deadlift
Wij houden van de Romanian Deadlift. Zoveel zelfs dat we er vaak de voorkeur aan geven ten faveure van de conventionele deadlift.
Waarom?
Voordeel 1
Constante spanning
Bij een gewone deadlift waarbij je het gewicht van de vloer tilt en het ook weer neerzet is er geen constante spanning op je spieren. Mechanische spanning is een van de belangrijkste peilers van spiergroei.
Bij de Romanian Deadlift is er constant spanning op je hamstrings, bilspieren en lage rug. 1-0 voor de romanian deadlift dus.
Voordeel 2
Meer comfort
Bij de romanian deadlift til je de stang vanaf heuphoogte uit een rack in plaats van vanaf de grond.
Wanneer je een blessure hebt, zoals bijvoorbeeld lage rugpijn, is dit voordelig. Je kunt op deze manier in ieder geval een vorm van deadlift blijven doen, ondanks je blessure.
Doordat je de beweging start met een gecontroleerde daling met de zwaartekracht mee, zet je je hammies en lage rug al op voorspanning en is de overgang naar de opkomende fase daardoor minder groot.
Voordeel 3
Mobility gains
Naast kracht ontwikkel je met de romanian deadlift ook meer mobiliteit van je hamstrings, mits je deze volledig op spanning brengt in de excentrische (zakkende) fase.
Zie de romanian deadlift dan als een vorm van loaded stretching. Dat je van krachttraining stijf wordt is dan ook een fabeltje.
Romanian Deadlift: de uitvoering
Pak een stang iets breder dan schouderbreedte beet. Buig vanuit de heupen en hou de rug hierbij neutraal. Zorg dat je de stang dichtbij je lichaam houdt.
Het helpt om de druk meer op je hakken dan op je tenen te zetten. Span je billen krachtig aan bij het omhoog bewegen.
Deze oefening werkt vaak fijn in een rep range van zo’n 10 herhalingen. Merk je dat je grip een uitdaging krijgt? Overweeg dan het gebruik van straps.