Side raise. De bodybuilders hadden gelijk 💪🏼

Vaak afgedaan als ‘bro oefening’, maar als revalidatie oefening te licht bevonden. Maar niets is minder waar. Wist jij dat je met een op het oog  simpele dumbbell side Raise je jouw hele rotator cuff van je schouder activeert? Bij de side raise zijn naast de oppervlakkige schouderspieren (deltoideus) zowel de voor- achter- en bovenkant van de rotator cuff spieren aan het werk. Deze spieren zijn erg belangrijk om je schouderkop netjes in de kom te houden. De side raise is vaak een betere keus vergeleken met de gebruikelijke dynaband oefeningen die door veel fysio’s worden voorgeschreven, omdat er meer spieren worden geactiveerd.⠀⠀

Maar ga niet alleen op ons woord af. Volgens Adam Meakins, een bekende Engelse sportfysio die best veel van schouders weet (en interessante blogs schrijft, ook voor niet fysio’s!) is de side raise de ‘Worlds Best Rotator Cuff Exercise’.

 

Uitvoering van de side raise⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

De uitvoering is vrij simpel. Pak twee dumbbells en en til ze zijwaarts op. Zorg ervoor dat als je de gewichten opgetild hebt, je handen iets voor je lichaam zijn in plaats van direct ernaast. Als heffen tot 90 graden prima gaat, mag je de gewichten ook helemaal optillen. Voor het aantal herhalingen geldt: kies een rep range die jij fijn vindt, en waarop je makkelijk aan een goed trainingsvolume kan komen. Denk eraan, ook bij fysio oefeningen geldt: zorg voor Progressive Overload. Over tijd moet je of meer gewicht óf meer herhalingen kunnen maken. Hierdoor blijft je lichaam adapteren en worden jouw schouders beter belastbaar.