Single leg squat progressies, geen gewichten geen probleem!

Met de single leg squat bouw je zonder gewichten een paar sterke benen. Basketball fysio Maarten laat je hier twee niveau’s zien. Benodigheden: een plyo box en een step.

 

Uitvoering van deze oefening

Ga op een been staan op de box. Voor level 1 plaats je een step naast de box. Deze gebruik je als target om aan te tikken met je hiel. Buig je knie en zak naar beneden. Maak je geen zorgen als je knie voorbij je tenen gaat, dit is een hardnekkige fabel (en voer voor een toekomstige blog post). Voor level 2 verwijder je de step en zak je tot volledige diepte. Level 3 bestaat ook, maar daarvoor kijk je naar de Pistol Squat.

 

Met deze oefening bouw je een paar ijzersterke benen, maar ook je knieën zullen je dankbaar zijn. Vanuit een been maximale kracht zetten, is voor veel sporten belangrijk zoals bijvoorbeeld basketball, maar ook bij klimmen. Ook is ie nuttig als je last hebt van je rug en daardoor tijdelijk niet kan squatten met een barbell. Hierdoor is het toch mogelijk om je benen een trainingsprikkel te geven en je rug de kans te geven om te herstellen.