Eindelijk weer voetbal na Corona, maar hoe voorkom ik een sportblessure bij mijn spelers?
Door: Wouter de Vroome
We mogen eindelijk weer zonder restricties sporten. Zowel individueel als in teamverband, met en zonder contact. Hoewel het bij de meeste sporten nu nog zomerstop is, gaan over een aantal weken de trainingen en wedstrijden weer beginnen. Je spelers staan te trappelen en het is straks aan jou als voetbalcoach om je team op een veilige manier fit te krijgen.
Maar waar moet jij nou eigenlijk rekening mee houden? En hoe kan jij voorkomen dat je spelers een sportblessure oplopen na de lockdown? Dat lees je in deze blog.
De start van het nieuwe seizoen, werkloze voetbalcoach no more!
Eerst even terug in de tijd. Begin maart werd de intelligente lockdown ingezet en werd iedereen verplicht om thuis te blijven. We konden niet meer naar ons werk en sportverenigingen werden gesloten.
Voor jou als voetbalcoach ook een rare gewaarwording om niet meer wekelijks langs de lijn te staan! Gelukkig mochten we wel wandelen, hardlopen en fietsen en kon iedereen toch nog iets sportiefs doen.
Na zo’n twee maanden konden kinderen tot en met 18 jaar weer bij hun vereniging sporten. Als je tussen de 13 en 18 jaar was mocht je echter nog geen contact met medespelers hebben.
Vanaf 1 juni konden alle kinderen weer volledig sporten en volwassenen met een aantal restricties. Gelukkig mogen alle volwassenen sinds 1 juli ook weer volledig trainen en zijn wedstrijden weer toegestaan.
“Het vervolg van deze blog heeft betrekking op kinderen vanaf 13 jaar en ouder, en volwassenen.”
Er zijn sinds de intelligente lockdown vier maanden voorbij waarbij een groot deel van de sporters niet of weinig gesport heeft en niemand wedstrijden heeft mogen spelen. Dit betekent dat al deze sporters hierdoor de afgelopen maanden flink onderbelast zijn. Er is weliswaar getraind, maar deze trainingen kunnen onmogelijk de belasting van een wedstrijd nabootsen.
Uit onderzoek 1 bij Nederlandse professionele voetbalclubs blijkt dat voetballers tijdens een training maar 15% tot 45% van de sprint- en high intensity belasting behalen die ze tijdens een wedstrijd moeten leveren. Dit is inclusief partijspellen!
Omdat we de afgelopen maanden geen partijspellen mochten spelen zal de intensieve belasting tijdens trainingen daardoor nog lager hebben gelegen. Het is daarom van groot belang dat spelers weer geleidelijk aan deze hoog intensieve belasting blootgesteld gaan worden nu er weer partijspellen en wedstrijden gespeeld mogen worden.
Laat je de belasting echter te snel toenemen, dan is de kans op het krijgen van een sportblessure groot.
In onderstaande afbeelding zie je de blessurecijfers van de Duitse Bundesliga2. Zoals je kan zien is het aantal blessures na de lockdown twee tot drie keer hoger!

Via: trackademicblog
De grootste kans om een sportblessure op te lopen doe je door..
Wist je dat in de maanden augustus, september en januari de meeste blessures worden opgelopen? 3 Dat is helemaal niet zo gek als je bedenkt dat sporters hiervoor de zomer- en winterstop hebben gehad en logischerwijs in deze periode minder belast zijn.
Kortom, als je weer te snel opstart, neemt het aantal blessures in rap tempo toe. Daarnaast blijkt dat het eerder gehad hebben van een blessure één van de meest voorkomende risicofactoren is voor het krijgen van een nieuwe blessure. 4
Spelers die dus in augustus of september geblesseerd zijn geraakt hebben daarom de rest van het seizoen een verhoogde kans op het opnieuw krijgen van een blessure!
Dit is belangrijk in de voorbereiding van het nieuwe seizoen.
Er zijn voor jou als voetbalcoach een aantal punten die van belang zijn bij de start van de voorbereiding van het nieuwe seizoen. Door hier rekening mee te houden kan je het aantal blessures minimaliseren en de prestaties van jouw team verbeteren. Uit onderzoek blijkt namelijk dat hoe minder blessures er binnen jouw team zijn, hoe hoger jullie op de ranglijst zullen eindigen. 5
1. Breng de fitheid van jouw spelersgroep in kaart
Data is alles voor jou als voetbalcoach! Probeer daarom zo goed mogelijk de fitheid van jouw spelers in kaart te brengen. Doordat veel spelers voor zichzelf getraind hebben (of niet 😬) zullen er hierdoor individuele verschillen in belastbaarheid zijn. Door het afnemen van conditionele testen kan je deze verschillen in kaart brengen.
Voorbeelden van deze conditionele testen zijn de “MAS-test” 6, “YO-YO Intermittent recovery Test level 2” 7, en de “30:15 IFT” 8.
Deze testen zijn kosten weinig tijd en zijn bovendien gemakkelijk op een veld uit te voeren.
Een voorbeeld van de Yo Yo Intermittent Recovery Test Level 2
2. Stapsgewijze toename van belasting
Een geleidelijk opbouw van belasting is cruciaal om sportblessures te voorkomen. Hierbij geldt als vuistregel een wekelijkse toename van maximaal 15%. Wanneer je hierboven gaat zitten komen spelers in de “Danger Zone”en neemt de kans op een blessure dientengevolge met 21% tot 45 % toe. 9
Zonder GPS-systeem is het lastig om deze toename in belasting inzichtelijk te maken. Om op veilige manier de belasting toe te laten nemen, vind je hieronder een aantal tips voor jou als voetbalcoach.
• Laat de duur van je partijspellen met 1 tot 2 minuten per week toenemen.
• Varieer daarnaast in partijgroottes waarbij je jouw spelers zo snel mogelijk wilt laten wennen aan hetgeen in de wedstrijd van ze gevraagd wordt. Dit is bij voetbal de 11 tegen 11.
• Wacht ook nog even met het spelen van (oefen)wedstrijden. Idealiter train je eerst 3 tot 4 weken. Trouwens, wist je dat meer trainingen in de voorbereiding zorgt voor minder blessures tijdens het seizoen? 10
• Breng de intensiteit van de training stapsgewijs richting de intensiteit van wedstrijden. Anders wordt de stap van training naar wedstrijd te groot.
• Zorg tenslotte tijdens het spelen van wedstrijden voor een opbouw in speelminuten. Laat iedereen eerst een halve wedstrijd spelen. Daarna driekwart wedstrijd, en vervolgens pas een hele wedstrijd.
Dit betekent wellicht dat je in de voorbereiding met een grotere selectie moet gaan werken dan je gewend bent.

Bij een te snelle toename in belasting komen spelers in de ‘danger zone’ en is de kans op een blessure groter. Probeer spelers in de ‘sweet spot’ te houden door een stapsgewijze toename van belasting te creëren.
Monitor je spelers
Het geven van een trainingsprikkel is ontzettend belangrijk. Hierdoor word je namelijk fitter. Echter zal deze prikkel door ieder individu anders ervaren worden. De een vond de training licht en heeft hier geen spierpijn of vermoeidheid van, terwijl de ander de training juist zwaar vond en hier wel veel spierpijn van heeft.
Daarom is het aan te raden om de reactie op een trainingsprikkel de eerste weken goed te monitoren. Zo kan je, samen met je data uit de conditionele test, elke speler individueel periodiseren en zo optimaal belasten.
Het monitoren van belasting zou je op twee manieren kunnen doen:
1. RPE uitvragen na de training
2. Herstel scores uitvragen
RPE uitvragen na de training
RPE staat voor Rated Perceived Exertion. Je vraagt na de training aan elke speler hoe zwaar hij of zij de training op een schaal van 1 tot 10 vond, waarbij 1 “heel erg licht” was en 10 “maximaal”.
Op deze manier kan je een beeld krijgen hoe zwaar ieder individu de training vond. Dit kan je vervolgens vergelijken met het doel van de training. Was het doel om een lichte prikkel te geven? Dan is het gek als spelers die als “heel zwaar” zouden ervaren.
Wellicht moet je met deze spelers toch iets voorzichtiger zijn. En dit werkt natuurlijk ook andersom. 11

Herstel scores uitvragen
De dag na de training zou je herstel scores kunnen uitvragen. Hiermee kan je in kaart brengen wat de fysieke en mentale reactie is op de trainingsprikkel van de voorgaande dag. Op deze manier kan je beoordelen of jouw speler weer klaar is voor de volgende trainingsprikkel.12

Intensiteit versus volume
Zoals hierboven al genoemd blijkt uit het onderzoek van Stevens et al. dat de intensiteit van trainingen eigenlijk te laag ligt in vergelijking met de intensiteit van wedstrijden.
Het is dan ook niet gek dat de kans op het krijgen van een sportblessure tijdens een wedstrijd drie tot vier keer groter is dan tijdens een training.13
Hierdoor zijn spelers waarschijnlijk niet goed voorbereid op de belasting die tijdens een wedstrijd van ze gevraagd wordt. Probeer daarom tijdens de trainingen de intensiteit zo hoog mogelijk te leggen. Dat is belangrijker dan de totale trainingsduur (het volume).
Speel dus liever partijspellen van een kortere duur op een hogere intensiteit, dan partijspellen van een lange duur op een lagere intensiteit. Bereid spelers voor op wat tijdens de wedstrijd van ze gevraagd wordt.
Nogmaals, doe dit wel op een stapsgewijze manier. Je kan middels spelregels de intensiteit van partijspellen gemakkelijk manipuleren.

Je ziet hierboven dat de duur van de training nog wel overeenkomt met wat in de wedstrijd gevraagd wordt (de zwarte lijn die vanaf de 100 horizontaal loopt), maar dat bijna alle overige waardes niet in de buurt komt!
Conclusie
Als voetbalcoach neem je de voorbereiding op het nieuwe sportseizoen serieus om sportblessures te voorkomen. Je begrijpt dat jouw spelersgroep aanvankelijk laag belastbaar is.
Test eerst de fitheid, bepaal daarna de individuele belasting (door te periodiseren), controleer dit vervolgens middels het uitvragen van de RPE en herstelscores en zorg voor voldoende intensiteit in je trainingen.
Stel bovendien het spelen van wedstrijden nog even uit, maar zorg eerst voor een goede basis en een geleidelijk opbouw van belasting zodat jouw spelers daarna het hele seizoen topfit blijven!
Toch een blessure? Laat je speler een afspraak maken voor sportfysiotherapie. Met gerichte rehab zorgen wij ervoor dat hij of zij zo snel en zo goed mogelijk weer op het veld komt.

Wouter is fysiotherapeut met een voorliefde voor voetbal. Wouter werkte tot 2021 als fabrieksarbeider bij Fysiofabriek.
Meer lezen
Heb je je hamstring verrekt? Dit moet je weten.
Alles wat je moet weten wanneer je je voorste kruisband gescheurd hebt.
Hoe ging die huiswerkoefening nou ook alweer? Bekijk de duidelijke filmpjes en ga aan de slag.
Literatuur
- Stevens, T. G. A., de Ruiter, C. J., Twisk, J. W. R., Savelsbergh, G. J. P., & Beek, P. J. (2017). Quantification of in-season training load relative to match load in professional Dutch Eredivisie football players. Science and Medicine in Football, 1(2), 117–125. https://doi.org/10.1080/24733938.2017.1282163
- https://www.trackademicblog.com/blog/thesnapshotbecomesastory?fbclid=IwAR0vkqhWUqdo1ofVU8DHuTe87BwFx0-BfYHsUFYGQtO9unhMC7cxfd-52Uw
- Rommers, N., Rössler, R., Lenoir, M., Witvrouw, E., D’Hondt, E., (2020) Injury incidence and patterns in 9- to 15-year-old male elite-level football players: a two-season descriptive epidemiological study. Thesis for doctor of health Science of Nikki Rommers: Injury incidence and patterns in U10-U15 soccer players within Belgian football academies: A prospective cohort study examining the risk and/or protective factors associated with growth, maturation, physical fitness and motor coordination.
- Hagglund, M. (2006). Previous injury as a risk factor for injury in elite football: a prospective study over two consecutive seasons. British Journal of Sports Medicine, 40(9), 767–772. https://doi.org/10.1136/bjsm.2006.026609
- Hägglund, M., Waldén, M., Magnusson, H., Kristenson, K., Bengtsson, H., & Ekstrand, J. (2013). Injuries affect team performance negatively in professional football: an 11-year follow-up of the UEFA Champions League injury study. British Journal of Sports Medicine, 47(12), 738–742. https://doi.org/10.1136/bjsports-2013-092215
- https://www.scienceforsport.com/maximal-aerobic-speed-mas/
- https://www.scienceforsport.com/yo-yo-intermittent-recovery-test-level-2/
- Čović, N., Jelešković, E., Alić, H., Rađo, I., Kafedžić, E., Sporiš, G., McMaster, D. T., & Milanović, Z. (2016). Reliability, Validity and Usefulness of 30–15 Intermittent Fitness Test in Female Soccer Players. Frontiers in Physiology, 7, 1. https://doi.org/10.3389/fphys.2016.00510
- Hulin, B. T., Gabbett, T. J., Lawson, D. W., Caputi, P., & Sampson, J. A. (2015). The acute:chronic workload ratio predicts injury: high chronic workload may decrease injury risk in elite rugby league players. British Journal of Sports Medicine, 50(4), 231–236. https://doi.org/10.1136/bjsports-2015-094817
- Ekstrand, J., Spreco, A., Windt, J., & Khan, K. M. (2020). Are Elite Soccer Teams’ Preseason Training Sessions Associated With Fewer In-Season Injuries? A 15-Year Analysis From the Union of European Football Associations (UEFA) Elite Club Injury Study. The American Journal of Sports Medicine, 48(3), 723–729. https://doi.org/10.1177/0363546519899359
- Haddad, M., Stylianides, G., Djaoui, L., Dellal, A., & Chamari, K. (2017). Session-RPE Method for Training Load Monitoring: Validity, Ecological Usefulness, and Influencing Factors. Frontiers in Neuroscience, 11, 1. https://doi.org/10.3389/fnins.2017.00612
- Laux, P., Krumm, B., Diers, M., & Flor, H. (2015). Recovery–stress balance and injury risk in professional football players: a prospective study. Journal of Sports Sciences, 33(20), 2140–2148. https://doi.org/10.1080/02640414.2015.1064538
- Pfirrmann, D., Herbst, M., Ingelfinger, P., Simon, P., & Tug, S. (2016). Analysis of Injury Incidences in Male Professional Adult and Elite Youth Soccer Players: A Systematic Review. Journal of Athletic Training, 51(5), 410–424. https://doi.org/10.4085/1062-6050-51.6.03